Leven in Wallonië

Wilt u in Wallonië wonen maar weet u niet waar te beginnen? Hier vindt u enkele tips en adressen die u kunnen helpen bij uw verhuizing naar onze mooie streek.

 

Het vinden van accommodatie

Er zijn, zoals overal, twee mogelijkheden: huur of koop. Veel websites bieden een overzicht van het bestaande huur- en koopaanbod:

 

Registreer u bij de gemeentelijke basisadministratie

Als u langer dan drie maanden als buitenlander in België denkt te verblijven, moet u zich binnen acht dagen na aankomst inschrijven in het bevolkingsregister van de gemeente waar u woont. Daarvoor heeft u uiteraard wel een vast verblijfsadres nodig.

 

Een baan of opleiding vinden

Als u geen beroepsactiviteiten uitoefent, moet u zich als werkzoekende inschrijven, door contact op te nemen met een kantoor van Forem (www.leforem.be).

Het Forem zal u begeleiden bij uw zoektocht naar een baan. Adviseurs zijn beschikbaar om u te helpen uw toekomstige baan te vinden en kunnen u doorverwijzen wanneer u als zelfstandige aan het werk zou willen gaan of een eigen bedrijf zou willen beginnen. Daarnaast kunnen ze u helpen uw CV te verbeteren en kunnen ze u uitleggen hoe u de meest geschikte vacatures kunt vinden.

 

Studeren of uw kind bij een school inschrijven

Er bestaat in Wallonië een onderwijsplicht voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Het onderwijs is gratis, al bestaan er wel diverse vrijwillige bijdragen.

  • Het kleuteronderwijs is er voor kinderen van 2½ tot 6 jaar. Het is niet verplicht, maar wordt wel sterk aanbevolen.
  • Basisonderwijs is verplicht voor alle kinderen van 6 tot 12 jaar.
  • Het voortgezet onderwijs is verplicht voor alle kinderen van 12 tot 18 jaar.

Om een kleuterschool, basisschool of middelbare school te vinden, kunt u terecht op www.enseignement.be.

Universiteiten en hogescholen bieden een breed scala aan opleidingen. U vindt alle relevante informatie over het hoger onderwijs in Wallonië op www.studyinbelgium.be.

Voor meer informatie over studiebeurzen kunt u terecht op www.allocations-etudes.cfwb.be. Let wel, dat het toekennen van studiebeurzen aan voorwaarden onderhevig is.

 

Vervoer

De kinderen naar school brengen of naar je werk rijden is eenvoudig: Wallonië telt 900 km snelweg met goede verbindingen naar de rest van Europa. De wegen zijn 's nachts verlicht en tolvrij. Officieel is het zelfs het meest dichte wegennet van de wereld! De regio bevordert daarnaast alternatieve vervoersmiddelen, zoals het openbaar vervoer en duurzame mobiliteit zoals wandelen en fietsen.

 

Medische zorg

België heeft één van de meest moderne en efficiënte zorgstelsels ter wereld. De Belgische zorgverzekering is verplicht voor werknemers en zelfstandigen. Met dit stelsel is medische zorg bijna gratis (met lage eigen bijdragen) en van hoge kwaliteit. U kunt zelf kiezen hoe hoog uw eigen bijdrage zal zijn.

Vind een arts, ziekenhuis of zorgverzekering via www.inami.fgov.be.