Kopen in Wallonië

Waarom Waals kopen?

In het kader van een regionale economisch stimuleringsplan zijn in Wallonië zes sectoren ondergebracht in een topsectorstructuur: 

 

Verschillende bedrijven uit al deze topsectoren hebben internationale erkenning verworven en enkele hebben zelfs de status van wereldleider veroverd. Een overweldigende meerderheid van bedrijven (zo'n 95%) komt uit het Midden- en Kleinbedrijf; ze zijn dynamisch, flexibel en innovatief, met meertalige verkoopteams en ze worden ondersteund door een goed geschoolde beroepsbevolking. De centrale ligging van Wallonië in Europa en de multimodale communicatie-infrastructuur garanderen daarnaast snelle en betrouwbare levertijden.

In het kielzog van de sectoren waarin Wallonië zich met wereldleiders kan meten (staalindustrie, metaalbouw, glaswerk en zware chemie), ontstaat langzaam maar zeker een nieuwe generatie zakelijk georiënteerde bedrijven die profiteren van de steun van private en publieke onderzoekscentra en intensieve R&D-activiteiten.

De topsectorenstrategie werkt. Sinds 2006 groeide de export van de Waalse topsectoren met gemiddeld 6,3%, waarmee het gemiddelde in West-Europa (4,1%) werd overtroffen en ook de directe buren (Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Duitsland) voorbij werden gestreefd.

 

Gemiddeld realiseren Waalse bedrijven 66% van hun omzet door exportactiviteiten. Dat is meer dan het dubbele van het EU-gemiddelde. Of het nu om industriële, technologische of ambachtelijke producten gaat: Waals kopen is een garantie voor kwaliteit op het gebied van innovatie, het ontwerp, de levering en de klantenservice. Daarvoor kunnen de flexibele en innovatieve Waalse MKB'ers vertrouwen op een goed geschoolde en meertalige beroepsbevolking.