De Luikse start-up Elysia heeft de Technology Fast 50 gewonnen!09/12/2019

De Luikse start-up Elysia is volgens de Fast 50 ranking van Deloitte het Belgische bedrijf dat de laatste vier jaar de sterkste groei heeft gekend. Dit succes brengt de hele radiofarmaceutische sector onder de aandacht. 
 
Het Luikse Elysia is de afgelopen 4 jaar met 2.857% gegroeid. Ja, u leest het goed, 2.857%! Dankzij deze fenomenale groeispurt heeft de spin-off van de Univeristeit van Luik de Technology Fast 50 award voor snelgroeiende technologiebedrijven van Deloitte gewonnen. In vier jaar tijd heeft de omzet een sprong gemaakt van 200.000 naar 5,7 miljoen euro. Elysia heeft deze topprestatie niet alleen geleverd door een Duitse concurrent over te nemen, maar ook dankzij zijn excellente kwaliteitsbewakingsoplossingen voor radiofarmaceutische producten die wereldwijd tot de top 3 behoren. 
 
Het succes van Elysia komt echter niet uit de lucht vallen. Het is een mooie illustratie van de vitaliteit van de Belgische nucleaire geneeskunde. De sector vertegenwoordigt zo’n 2600 directe en 2100 indirecte banen in België en hij is booming. Door alle technologische ontwikkelingen kan nucleaire geneeskunde niet alleen voor diagnostiek ingezet worden, maar ook voor therapeutische doeleinden. 
 
De kracht van België ligt in de aanwezigheid van het Nationaal Instituut voor Radio-elementen in Fleurus en het Studiecentrum voor Kernenergie in Mons. Een kwart van alle medische radio-isotopen ter wereld worden in deze centra in Wallonië gemaakt. Dit zijn troeven die niet gemakkelijk kunnen worden verplaatst. Een hele keten van activiteiten heeft zich hieromheen ontwikkeld voor het beheer en vervoer van deze radioactieve producten.  
 
Deze keten bestaat verder ook uit 10 cyclotrons en 26 PET-scans die te vinden zijn bij universiteiten en ziekenhuizen. “Het werk van professor André Luxen en van het Cyclotron Onderzoekscentrum van de Universiteit van Luik mag ook niet vergeten worden.”
 
Internationale investeerders hebben de potentie van de Waalse radiofarmaceutische sector ook in de gaten. Na Clarity (Australië) en Global Morpho Pharma(Frankrijk) staat nu ook het Australische biotechbedrijf Telix op het punt om in Wallonië te investeren. Het heeft namelijk aangekondigd de oude site van International Brachytherapy in Seneffe over te nemen waar voorheen radioactieve implantaten werden geproduceerd voor de behandeling van prostaatkanker.
 
Bron: Trends/Tendance